Admete (Yunan Mitolojisi)
Admete, Yunan Mitolojisi’nde iki ayrı karakterin adıdır. Eski Yunanca Admete veya Admeta Ἀδμήτη ‘bozulmamış’, ‘yabani’ anlamına gelmektedir.
Argoslu
1. Eurystheos ile Perseus’un soyundan gelen Argoslu bir kadının kızı olup, Argostaki Hera tapınağında rahibelik yapmaktaydı. Babası Eurystheus’un ölümünden sonra 58 yıldır hizmet ettiği tapınaktan yanında ayrılırken kendisine emanet edilmiş olan tanrıça Hera’nın heykelini beraberinde Samos (Sisam) adasına götürmüştür. Samos’ta Leleg ve Nymphalar tarafından inşa edilmiş eski, yıkık dökük bir Hera tapınağı bularak kültü heykeli buraya yerleştirmiştir. Argoslular, heykeli Samos’tan geri getirmek için Tirhenoili korsanlarla anlaşmışlar, kapısı olmayan tapınaktan heykeli çalan korsanlar rüzgârın dönmesi yüzünden korsan gemileri limandan ayrılamayınca durumu tanrıçanın Samos’ta kalmak istediğine yormuştur. Korsanlar heykeli kumsala bırakıp kaçmış, heykelin kaybolduğunu fark eden Admete ada halkını organize ederek heykelin bulunmasını sağlamıştır. Samosluların başlangıçta sorgun ağacı dallarıyla bağladığı heykeli Admete’nin tapınağa geri götürmüş sonradan yeni bir tapınak inşa edilmesini sağlamıştır. Argos’ta odluğu gibi Samos adalarında da her yıl Hera onuruna Tonea adı verilen bahar festivalleri düzenlenmekteydi. Pausanias heykelin Argos’tan Samos adasına getiren kişinin Admete değil Argonautlar olduğunu iddia etmiştir.
Herakles 12 görevinden birisi olarak Amazon kraliçesi Hippolytus tarafından takılan Ares’in kemerini Admete için çalmıştır (Pausanias, VII, 4, 4; Apollodorus, ii. 5. 9)
Okeanid
2. Pontus ile Thalassa’nın kızı ve Persephone‘un yoldaşı olan bir Okeanid’in adı olup, Hyginus tarafından Admeto olarak anılmaktaydı (Hesiod, Theogony 349)
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016